top of page

Yoga

Yoga is een prachtige manier om het contact met jezelf weer te verdiepen, en vanuit dat contact steviger en vrijer in het leven te staan. Middels de houdingen en de adem kom je terug in je lichaam, en ontmoet je jezelf met alles wat er op dat moment bij hoort; ongemak, kracht, onrust, blijheid, moed, vermoeidheid, weerstand, opluchting etc. We leren onszelf beter kennen door waar te nemen wat er tijdens de beoefening voorbij komt. 

 

Persoonlijke stijl

De adem en het luisterende aspect krijgen veel aandacht in mijn lessen, daarnaast neem ik je graag mee naar een gevoel van diepe rust in en met jezelf. Naast mijn liefde voor de adem en het van binnenuit voelen verwerk ik subtiele, soms verrassende, bewegingen in mijn lessen, en hier en daar een grapje.

Ik nodig je met creativiteit, aandacht en lichtheid uit zelf te gaan voelen wat goed en prettig voor je is in je beoefening. Ik geef Hathayoga lessen, van dynamisch tot meditatief.

 

Ik ben opgeleid in verschillende yogastijlen (onderaan deze pagina); hatha yoga en yinyoga, daarnaast is Vinyasa yoga en Somatic movement sinds lange tijd een groot deel van mijn beoefening. In mijn lesgeven komen deze invloeden samen. Ik blijf me door mijn eigen beoefening en het studeren van yoga verdiepen, ook vind ik regelmatig inspiratie bij andere docenten.

 

Adem centraal

De adem draagt de beoefening. Het woord voor de adem vanuit de yoga traditie is Prana; levensenergie. Bewustwording van de adem, werken met de adem (pranayama), heeft een grote invloed op je gezondheid. Het ademen in verbinding met de beweging en de aandacht, heeft een verstillend en stabiliserend effect op ons hele systeem. Lichaam, geest, en hart komen samen.

Lichaam en geest

In het Westen is vooral de fysieke beoefening van yoga bekend, en dat is niet zo gek. Onze cultuur draait vooral op het denken, het ergens naartoe gaan in plaats van er zijn. Zo raken we uit contact met ons lichaam, en dus ook uit contact met onszelf. De toegankelijkste weg van het hoofd terug naar het ervaren van dit moment is voor veel mensen die via het lichaam. Yoga is veel meer dan oefeningen doen op een mat; ook meditatie, filosofie, introspectie, mantra en yoganidra zijn onderdeel van yoga, om maar wat voorbeelden te geven. In mijn lessen zijn deze aspecten van yoga subtiel verwoven.

 

Luisteren naar jezelf

Yoga is, ook al komen we vaak samen in groepen, een individuele beoefening. Van oudsher werd yoga een op een van docent naar leerling aangereikt. We hebben tenslotte allemaal een ander lichaam, een andere geschiedenis, leeftijd etc. In groepslessen zijn de oefeningen niet afgestemd op jou persoonlijk, maar word je wel met zorg door de houdingen geleid die hoe dan ook heilzaam zijn.

 

Om je lichaam (op alle lagen; fysiek, energetisch en emotioneel) op een respectvolle manier te openen en vrij te maken van blokkades is het leren luisteren belangrijk. Diep luisteren naar wat goed voelt voor het lichaam, maar ook naar welke innerlijke houding je in de fysieke houding aanneemt. Hoe je omgaat met dingen in het leven wordt zo op de mat zichtbaar voor jezelf, hoe je je terugtrekt uit onzekerheid, hard word naar jezelf of aan jezelf voorbij gaat bijvoorbeeld. Door je eigen ervaring te begrijpen en doorvoelen word het niet alleen makkelijker invoelend en begripvol te zijn naar jezelf, maar ook om dat te zijn naar de ander.

Groepsles

Op zaterdag geef ik om 9.30 uur les bij Yogaya in Utrecht, de les is ook online te volgen

 

Individuele les

Sessie 75 min: €70

Sessie 90 min: €85

 

Als je komt voor individuele les is het fijn de tijd te nemen om te bespreken waar je graag aandacht

aan wilt besteden. Dit kan telefonisch of persoonlijk. De intake van 15 tot 30 minuten is gratis

 

bottom of page